A1 spitsstrook, mooi verhaal
Van de site van Rijkswaterstaat: Het antwoord op de vraag
Waarom is de spitsstrook A1 Hoevelaken - Barneveld nog niet in gebruik?
(Eelandco: deze spitsstrook ligt al sinds eind 2004 klaar voor gebruik)
De spitsstrook A1 Hoevelaken-Barneveld is niet open omdat de wettelijke procedures hiervoor niet zijn afgerond. Deze zijn nodig omdat er rekening gehouden moet worden met diverse belangen, zoals bijvoorbeeld de belangen van de mensen die langs de weg wonen.
In 2004 is het Wegaanpassingsbesluit door de Raad van State vernietigd, op grond van het onderzoek naar luchtkwaliteit. Op het traject A1 Hoevelaken – Barneveld was in 2004 reeds een grootschalige overlaging gepland (nieuw asfalt). Het beleid van Rijkswaterstaat is erop gericht om de hinder voor de weggebruiker én voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. In dat kader en ondersteund door de uitspraak van de Raad van State, is besloten de spitsstrook - in afwachting van een nieuw luchtonderzoek – alvast aan te leggen.
Ondertussen zorgde een uitspraak door de Raad van State bij een ander spitsstrookproject ervoor dat de procedures voor spitsstroken zijn veranderd. Bij het aanleggen van een spitsstrook moesten door middel van een milieueffectrapportage de milieueffecten van de spitsstrook in kaart worden gebracht. Hierdoor raakten alle spitsstrookprojecten in de vertraging.
Voor dit traject betekent dat, dat de spitsstrook die al is aangelegd zichtbaar niet gebruikt wordt. De spitsstrook kan alleen in gebruik genomen worden als de milieueffectrapportage met alle bijbehorende milieuonderzoeken is doorlopen en er een nieuw wegaanpassingsbesluit wordt genomen door de minister. Via de Staatscourant en huis-aan-huisbladen wordt bekend gemaakt wanneer de Milieueffectrapportage en het Ontwerpwegaanpassingsbesluit ter visie gaan. Op het Mileueffectrapport en het Ontwerpwegaanpassingsbesluit kunt u reageren door het indienen van een zienswijze. Na verwerking van alle zienswijzen zal de minister het Wegaanpassingsbesluit ondertekenen, waarna dit ter visie wordt gelegd. Indien belanghebbenden het niet eens zijn met het wegaanpassingsbesluit kunnen zij een bezwaar indienen bij de Raad van State. Uiteindelijk zal de Raad van State beslissen of zij het bezwaar gegrond of ongegrond acht. Indien de Raad van State het bezwaar ongegrond acht is het wegaanpassingsbesluit onherroepelijk en kan de spitsstrook worden geopend.
Eelandco: Het schijnt dat er nogal wat onduidelijkheid was over hoe de milieubelasting te meten en dat men daar nu uit is en dat begonnen kan worden met meten....zucht.