dinsdag, juli 11, 2006

Graven in het verleden

In de binnenstad van Utrecht, op het Domplein, trof ik dit archeologisch stilleven aan. Volgens het bijbehorende bord is het de bedoeling dat op deze plek een deel van een steunpilaar wordt opgegraven van het kerkschip dat tijdens een tornado in 1674 verwoest werd.

Een eindje verder, op weg naar het projectbureau van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waren twee archeologen een ander gat aan het graven. Nu ik met de cultuurhistorie bezig ben (vandaag nog een overleg gehad met de Stichting Menno van Coehoorn, gedreven vrijwilligers met een enorme zucht naar kennis), is mijn geschiedenisantenne ineens wat gevoeliger afgesteld...

Ik kwam er vandaag ook achter dat hier in de buurt van Deventer de IJssellinie is gebouwd om als buffer te dienen bij een eventuele Russische aanval. Blijkbaar mochten de Russen Deventer wel hebben, maar het land over de IJssel niet (gezien vanuit het oosten...). Zo kon dan tijd gekocht worden om aanvoer van materieel uit Engeland te regelen. Nu kan ik ook die kazematten en andere betonblokken plaatsen die je zo her en der langs de IJsseldijk ziet.